Specialist Functiewaardering en Beloning

Bonusregelingen

(Ont)bonussen?

Bonussen liggen onder vuur. Al dan niet terecht. Bonussen hebben hun nut in het verleden bewezen, vooral in situaties waarin doelen en prestaties goed meetbaar zijn, bijvoorbeeld in verkoopfuncties. Maar bonussen kunnen ook leiden tot "perverse prikkels" en dan heeft het juist een averechts effect. 

Onderzoek toont in elk geval aan dat de productiviteit van medewerkers stijgt wanneer extra inspanningen worden beloond direct na de geleverde prestatie. Dus wanneer er sprake is van een directe, zichtbare koppeling tussen de prestatie en de beloning van die prestatie. Bonussen kunnen helpen bij het aanbrengen van die koppeling.

Flexibel als de broekriem

Bovendien helpt de bonus om de loonkosten van een bedrijf flexibel mee te laten bewegen met de marktomstandigheden. Als in slechte tijden de broekriem moet worden aangehaald, kunnen de bonussen laag worden gehouden. In betere tijden ontstaat er juist weer meer ruimte voor bonussen. Die extra ruimte maakt het mogelijk om talentvolle medewerkers aan te trekken, zelfs bij schaarste op de arbeidsmarkt.

Keerzijde van de medaille

Met bonussen kan ook veel mis gaan. Bonussen kunnen onbedoeld de onderlinge rivaliteit onder medewerkers bevorderen of leiden tot perverse prikkels, waardoor het klantbelang uit het oog wordt verloren. Om die reden hebben sommige bedrijven bonussen dan ook gewoon afgeschaft.

Gulden middenweg

Is afschaffen van bonussen dan de oplossing? Voor ons hoeft de bonus niet afgeschaft te worden, maar het instrument moet wel zorgvuldig en met beleid worden ingezet. Er zijn wel degelijk mogelijkheden om de bezwaren te ondervangen. In onze advisering over bonussen staan wij uitdrukkelijk stil bij de verschillende mogelijkheden. Wij adviseren en begeleiden u bij het ontwikkelen van een bonusregeling op maat met een verantwoord karakter.

Contactgegevens

Lange Brinkweg 77
3764 AB Soest
T. 035 603 05 06

Privacyverklaring

Over Schuurman HR Advies

Schuurman HR Advies is al meer dan 20 jaar actief op het gebied van Human Resources en heeft zich, als één van de weinige HR bureaus in Nederland, volledig gespecialiseerd op het gebied van functiewaardering en beloning.

Vragen?

Vragen of opmerkingen?

Neem dan contact op.

Social Media

Volg mij op:

© Schuurman HR Advies BV 2019