Specialist Functiewaardering en Beloning

Beloningsbeleid

Effectief belonen? Een serieuze zaak!

Beloningsbeleid verdient aandacht. Alleen zorgvuldige afwegingen leiden tot het juiste effect. Steeds meer bedrijven kiezen voor het voeren van een actief beloningsbeleid. Niet alleen omdat er steeds meer regelgeving komt op dit vlak, denk bijvoorbeeld aan de Wet Beloningsbeleid Financiële Ondernemingen, maar ook omdat het een waardevol instrument is om u te onderscheiden van uw collega's.

Onderscheidend en karakteristiek belonen

Een eigentijds en onderscheidend beloningsbeleid verstevigt uw concurrentiepositie en vergroot de loyaliteit van uw medewerkers. De beloning die een bedrijf haar medewerkers biedt, moet passen bij de wijze waarop het bedrijf zich naar buiten toe profileert. Zowel de hoogte als de vorm van de beloning zijn van grote invloed op de aantrekkelijkheid als werkgever (het "boeien en binden" van medewerkers). Voor de werkgever is het van groot belang dat het beloningsbeleid goed aansluit bij het karakter van de organisatie. En dat het in lijn ligt met de strategische koers, de organisatiecultuur en de ontwikkelingen in de markt. Het gaat om vragen als:

  • wat doet de markt en hoe willen wij ons hierin positioneren?
  • welke financiële prikkels houden onze medewerkers gemotiveerd?
  • met welke beloningsinstrumenten kunnen we ons onderscheiden?
  • wat bereiken we met de inzet van beloningsinstrumenten?

Ontwikkelingen in de beloningsmarkt

De beloningsmarkt is volop in beweging. Misschien bestaan straks de eindeloze onderhandelingen over salaris en functieschalen niet meer en gaan we uitsluitend individueel belonen op basis van persoonlijke ontwikkeling en prestaties. Keuzevrijheid en flexibiliteit spelen hierbij een grote rol.

‘Ondernemers’ in loondienst

We werken straks misschien niet meer op één vaste werkplek of in een vaste functie, maar mocht het nodig zijn, dan zijn we 7 dagen per week inzetbaar, in meerdere rollen. Medewerkers worden meer en meer ondernemers in loondienst. Zij willen ook zelf de vrijheid krijgen om het werk naar eigen inzicht in te richten. Vooruitstrevende bedrijven die hier nu al mee bezig zijn, zijn aantrekkelijk voor jonge mensen. En nu de arbeidsmarkt weer aantrekt hebben we die straks hard nodig!

Een goed beloningsbeleid vraagt om actie. Het beloningsbeleid binnen uw organisatie bespreken met een specialist? Neem dan contact met ons op.

Contactgegevens

Lange Brinkweg 77
3764 AB Soest
T. 035 603 05 06

Privacyverklaring

Over Schuurman HR Advies

Schuurman HR Advies is al meer dan 20 jaar actief op het gebied van Human Resources en heeft zich, als één van de weinige HR bureaus in Nederland, volledig gespecialiseerd op het gebied van functiewaardering en beloning.

Vragen?

Vragen of opmerkingen?

Neem dan contact op.

Social Media

Volg mij op:

© Schuurman HR Advies BV 2019