Specialist Functiewaardering en Beloning

Personeelstekort? 3 tips om het slim aan te pakken

Juni 2019


Nu de economie op volle toeren draait, worstelen veel bedrijven met het vinden van goed, gekwalificeerd personeel. Het UWV heeft in 2018 * onderzocht welke sectoren met name kampen met personeelstekort. Dat zijn er meer dan de branches die voor de hand liggen, zoals ICT, zorg, bouw en techniek. Ook bedrijven in de financiële sector, de transport en logistieke sector, de horeca en de schoonmaak hebben moeite om de juiste mensen uit de markt te halen. En dan zijn er nog enkele specifieke beroepen waar tekorten heersen, zoals bij Recruiters en Callcenter-medewerkers. Kortom, over de volle breedte is er behoefte aan personeel.

Hogere lonen bieden geen oplossing

Om moeilijk vervulbare vacatures toch ingevuld te krijgen, proberen bedrijven vaak met een hoger salaris sollicitanten over de streep te trekken. Dat lijkt misschien logisch, maar in de praktijk blijkt het niet altijd de beste keus. Het kan bijvoorbeeld leiden tot scheve gezichten bij het zittende personeel (waarom hij wel en ik niet?). En een ander risico is het creëren van een ‘gouden kooi’, die de nieuwe medewerker weliswaar stevig aan het bedrijf bindt, maar ook elke prikkel om nog een stap verder te zetten, ontneemt.


Maar als een hoog salaris niet de beste oplossing is om personeel aan je te binden, wat kunt u dan wel doen? Wij geven u drie praktische tips.

Tip 1: Investeer in scholing

Uw eigen medewerkers beschikken vaak al over flink wat kennis en vaardigheden, die niet altijd ten volle worden benut. Door medewerkers ruimte te bieden om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf, profileert u zich als een aantrekkelijke werkgever. Het loont dus om werk te maken van het tijdig opleiden, bijscholen of omscholen van uw personeel. Zorg voor een aantrekkelijk onderwijs- en coachingsprogramma, dat kennis, kunde en competenties verbetert. Biedt een potentiële kandidaat niet alleen een baan, maar ook een interessante carrière binnen uw bedrijf aan!

Tip 2: Organiseer het werk anders

Het loont de moeite om na te gaan welke mogelijkheden er zijn op het gebied van taakroulatie en taakverrijking binnen uw bedrijf, om op die manier het werkaanbod binnen de organisatie beter te verdelen. Of nog een stap verder, laat medewerkers zelf hun baan creëren. Banen die uitdagend en afwisselend zijn, bevorderen het werkgeluk en verkleinen de kans dat uw mensen vastlopen in het werk. Daarmee zorgt u er niet alleen voor dat uw mensen fluitend naar het werk gaan; u voorkomt ook ongewenste uitval of uitstroom van goed gekwalificeerde mensen.

Tip 3: Werk aan employee branding

Employee branding is een hippe term voor het vergroten van het onderscheidend vermogen van uw organisatie door het inzetten van uw medewerkers als embassadeurs. U zorgt er dus voor dat zowel nieuwe als uw bestaande medewerkers voor niemand anders liever werken dan voor u. Dat kan om tal van redenen zijn, waarvan de meeste zijn terug te voeren op de bedrijfscultuur. Denk aan zaken als korte lijnen, veel regelmogelijkheden, carrièreperspectief, opleidingsmogelijkheden, collegialiteit, gezelligheid, enzovoort. Als uw medewerkers enthousiast zijn over het bedrijf, zijn ze de beste ambassadeurs voor uw organisatie en dat werkt als een magneet voor nieuwe mensen.

Meer weten?

Als u wilt weten hoe u concreet aan de slag kunt met de tips in deze blog of open en vrijblijvend in gesprek wilt over aantrekkelijk werkgeverschap, neem contact op via het reactieformulier.

* Bron: Moeilijk vervulbare vacatures. Landelijk overzicht van beroepen. UWV 2018.

Contactgegevens

Lange Brinkweg 77
3764 AB Soest
T. 035 603 05 06

Privacyverklaring

Over Schuurman HR Advies

Schuurman HR Advies is al meer dan 20 jaar actief op het gebied van Human Resources en heeft zich, als één van de weinige HR bureaus in Nederland, volledig gespecialiseerd op het gebied van functiewaardering en beloning.

Vragen?

Vragen of opmerkingen?

Neem dan contact op.

Social Media

Volg mij op:

© Schuurman HR Advies BV 2019