Specialist Functiewaardering en Beloning

Komt de bonus terug?

19 augustus 2016

Een opmerkelijk geluid in beloningsland. De werkgeversvereniging AWVN pleite onlangs voor het uitkeren van meer bonus in plaats van het verhogen van het vaste salaris. Nu het weer wat beter gaat met de Nederlandse economie krijgen ondernemers weer meer geld te verdelen en dat kan het best via het uitkeren van bonussen, aldus de AWVN.

Bijzonder, want het komt niet vaak voor de laatste tijd dat er een positief signaal valt te beluisteren over bonussen. Meestal is de berichtgeving nogal negatief. Het creëert een graaicultuur, zo wordt gezegd. En volgens sommigen is het zelfs de oorzaak van de kredietcrisis. Hoge bonussen bij bankiers gaven de prikkel tot het nemen van onverantwoorde financiële risico's, zo luidt de visie. Vanuit de politiek is er de afgelopen jaren veel aan gedaan om die "perverse prikkels" en het gebruik van exorbitante bonussen terug te dringen.

En nu juist een tegenovergesteld geluid vanuit de werkgeversorganisatie. Bedrijfseconomische gezien is dit signaal wel te verklaren, want bonussen zijn nu eenmaal een goed middel om flexibiliteit te creëren. Gaat het goed met het bedrijf, dan wordt via bonussen meer uitgekeerd. Gaat het minder goed, dan gaan de bonussen omlaag en kan dus worden bespaard op loonkosten. Op die manier kan een bedrijf prima mee-ademen met de bedrijfseconomische omstandigheden.

De vraag is of er inmiddels geleerd is van het verleden, want dat bonussen soms averechts kunnen uitpakken, is inmiddels wel pijnlijk duidelijk geworden. 

Contactgegevens

Lange Brinkweg 77
3764 AB Soest
T. 035 603 05 06

Privacyverklaring

Over Schuurman HR Advies

Schuurman HR Advies is al meer dan 20 jaar actief op het gebied van Human Resources en heeft zich, als één van de weinige HR bureaus in Nederland, volledig gespecialiseerd op het gebied van functiewaardering en beloning.

Vragen?

Vragen of opmerkingen?

Neem dan contact op.

Social Media

Volg mij op:

© Schuurman HR Advies BV 2019